ЖАШКІВСЬКА МІСЬКА РАДА ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
від 22.12.2017 № 3-5/VІІІ
Про програму «Шкільне харчування»
на 2018-2020 роки.
Відповідно до ст.25, п.22 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», враховуючи рекомендації постійної комісії з питань з питань охорони здоров’я, освіти, культури, релігії, засобів масової інформації, молодіжної політики та спорту, Жашківська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити програму «Шкільне харчування» на 2018-2020 роки (додається).
2. Фінансування програми здійснювати за рахунок коштів загального (спеціального) фонду міського бюджету та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених законодавством (субвенцій з державного бюджету, обласного бюджету, місцевих бюджетів, благодійної допомоги від фізичних або юридичних осіб тощо).
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань з питань охорони здоров’я, освіти, культури, релігії, засобів масової інформації, молодіжної політики та спорту та відділ освіти Жашківської міської ради.
Міський голова І. Цибровський
Додаток
до рішення міської ради
від 22.12.2017 № 3-5/VІІІ
ПРОГРАМА
«Шкільне харчування» на 2018 – 2020 роки
1. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ
Назва Програми |
Програма «Шкільне харчування» на 2018-2020 роки
|
|
Підстава до розробки Програми
|
Закон України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства».
|
|
Замовник Програми |
Відділ освіти Жашківської міської ради
|
|
Головний розробник Програми |
Відділ освіти Жашківської міської ради
|
|
Головна мета Програми |
Створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення школярів раціональним та якісним харчуванням, впровадження нових технологій приготування їжі й форм обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів.
|
|
Строки реалізації Програми: |
2018 -2020 роки. |
|
Джерела фінансування |
Міський бюджет Інші джерела фінансування, не заборонені законодавством України. |
|
Обсяги фінансування |
Обсяг коштів на кожний окремий рік розглядається у встановленому чинним законодавством порядку. |
|
Очікувані кінцеві результати реалізації Програми |
· створення єдиної системи харчування; · забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4-х класів · створення умов, що сприяють зміцненню здоров`я школярів, їх гармонійному розвитку; · збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням; · забезпечення якісним харчуванням учнів пільгових категорій (відповідно до чинного законодавства); · поліпшення якості харчування школярів; · формування навичок правильного та здорового харчування; · впровадження нових технологій в організації харчування.
|
2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
Програма «Шкільне харчування» на 2018 - 2020 роки (далі Програма) розроблена на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства».
Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. У контексті формування гармонійно розвиненої особистості постає питання створення умов для збереження здоров’я дітей, їх всебічного розвитку, навчання і виховання. Одним із основних факторів впливу на здоров’я дітей є забезпечення їх повноцінним і раціональним харчуванням.
Державою гарантується забезпечення харчування учнів 1-4-х класів та дітей, пільгових категорій, тому організація харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах належить до пріоритетних завдань місцевої влади.
Відділ освіти Жашківської міської ради забезпечує координацію процесу організації харчування, контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до шкільних їдалень, організацію безоплатного харчування учнів, дітей пільгових категорій відповідно до ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства».
Усі загальноосвітні навчальні заклади Жашківської ОТГ мають приміщення їдалень та обідні зали, в яких створені умови для організації гарячого харчування усіх школярів 1-11 класів та забезпечення їх буфетною продукцією.
Першочерговим завданням є створення єдиної системи організації харчування, яка дозволить удосконалити діючу систему організації харчування, зменшити ціну на продукти харчування (за рахунок обсягів закупівель), і за рахунок цього збільшити виконання натуральних норм, поліпшити контроль за якістю сировини й готової продукції, а також дасть змогу впровадити єдине циклічне меню у всіх школах району, і, водночас, забезпечить ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.
Розробка Програми обумовлена необхідністю створення умов для організації повноцінного і якісного харчування школярів.
3. МЕТА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ
Основна мета Програми - це створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення школярів раціональним і якісним харчуванням, впровадження нових технологій приготування їжі й форм обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів.
Основними завданнями Програми є:
• створення єдиної системи харчування;
• удосконалення управління системою організації харчування, оптимізації витрат на її функціонування;
• створення умов для повноцінного харчування учнів;
• збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;
• забезпечення гарячим харчуванням дітей пільгових категорій.
Реалізація Програми дасть змогу:
• забезпечити безкоштовним харчуванням учнів 1-4-х класів ;
• збільшити кількість учнів, які охоплені харчуванням;
• забезпечити якісним харчуванням дітей пільгових категорій;
• сформувати навички правильного та здорового харчування;
• надати збалансоване харчування відповідно до віку і стану здоров`я дітей, урізноманітнити раціон харчування;
• поліпшити контроль за якістю сировини й готової продукції;
• змінити підходи до організації харчування через створення гнучкої системи харчування;
• забезпечити раціональне та ефективне використання бюджетних коштів.
Доцільність створення даної Програми обумовлена:
• турботою про збереження та поліпшення стану здоров’я дітей;
• необхідністю створення умов для організації повноцінного і якісного харчування як важливої складової для розвитку дитячого організму;
• впровадженням єдиного циклічного меню у всіх школах міста;
• створенням єдиної системи організації харчування, яка забезпечить раціональне, ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.
4. ФІНАНСОВЕ ТА РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ
Фінансування Програми здійснюється з міського бюджету відповідно до кошторису, після затвердження його рішенням сесії міської ради в межах бюджетних асигнувань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.
Кошти міського бюджету використовуються для забезпечення організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах Жашківської ОТГ, а саме: безкоштовне одноразове харчування учнів 1-4 класів, харчування дітей та учнів пільгових категорій в обсязі 100% від вартості харчування на день.
5. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ
Реалізація основних завдань Програми забезпечить:
• створення умов, що сприяють зміцненню здоров`я школярів, їх гармонійному розвитку;
• забезпечення якісного та збалансованого харчування школярів;
• організація харчування учнів пільгових категорій (відповідно до чинного законодавства);
• забезпечення безкоштовним харчуванням школярів 1-4-х класів;
• збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;
• формування навичок правильного та здорового харчування;
• створення централізованої системи харчування;
• змінення підходу до організації харчування через створення єдиної гнучкої системи харчування;
• використання бюджетних коштів раціонально і ефективно.
6. УПРАВЛІННЯ ПРОГРАМОЮ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇЇ ВИКОНАННЯМ
Організація виконання Програми покладається на відділ освіти Жашківської міської ради. Контроль за виконанням Програми здійснює Жашківська міська рада.
7. ОСНОВНІ ЗАХОДИ ПРОГРАМИ
№ п/п |
Заходи |
Джерела фінансування |
Виконавці |
Термін виконання |
||||||
1.Організаційно – методичне забезпечення
|
|
|||||||||
1.1 |
Створення єдиної системи організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах |
Не потребує |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
Постійно |
|
|||||
1.2 |
Оформлення інформаційних куточків для учнів та батьків щодо харчування дітей |
Не потребує |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
2018 |
|
|||||
1.3 |
Складання та оновлення бази даних дітей, які потребують безкоштовного харчування |
Не потребує |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
Постійно |
|
|||||
1.4 |
Залучення працівників медичних установ до профорієнтаційної та санітарно – просвітницької роботи зі школярами щодо правильного харчування |
Не потребує |
загальноосвітні навчальні заклади |
2018-2020 |
|
|||||
1.5 |
Організація та проведення нарад для працівників харчоблоків |
Не потребує |
Відділ освіти |
Постійно |
|
|||||
1.6 |
Проведення секційних засідань у рамках педагогічної конференції з проблем здорового способу життя за участю науковців, представників медичних установ та санітарно-епідемічної служби |
Не потребує |
Відділ освіти |
Щорічно серпень |
|
|||||
2. Організація харчування у загальноосвітніх навчальних закладах Жашківської ОТГ |
|
|||||||||
2.1 |
Забезпечення безкоштовним харчуванням: - учнів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів/інвалідів І-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям” - учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів та вихованців навчально-виховних комплексів, дітей учасників АТО, дітей, батьки яких мобілізовані до Збройних Сил України , демобілізовані із них, батьки яких загинули під час несення військової служби в зоні проведення АТО та дітей , які не належать до вказаних вище категорій, але вкрай потребують безоплатного харчування на основі довідки органів місцевого самоврядування; |
Міський бюджет
|
Відділ освіти та міська рада |
2018-2020роки
|
|
|||||
2.2 |
Організація раціонального харчування з урахуванням віку і стану здоров'я учнів 5-11 класів |
Не потребує |
Відділ освіти |
постійно |
|
|||||
2.3 |
Організація харчування дітей у таборах відпочинку при закладах освіти ОТГ |
Міський бюджет |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
В період оздоровчої кампанії |
|
|||||
2.6 |
Дотримання санітарно-гігієнічних норм щодо організації харчування, оптимального режиму роботи їдалень |
Не потребує |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
постійно |
|
|||||
2.7 |
Проведення тематичних перевірок щодо організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах, здійснення громадського контролю за роботою їдалень |
Не потребує |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
2 рази в рік |
|
|||||
3. Підвищення якості харчування учнів |
|
|||||||||
3.1 |
Розширення асортименту страв, буфетної продукції |
Не потребує |
Згідно чинного законодавства (відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади ) |
постійно
|
|
|||||
3.2 |
Розробка перспективного меню з використанням норм згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.04 №1591 “Про затвердження норм харчуван-ня у навчальних та оздоровчих закладах” та продуктів підвищеної харчової і біологічної цінності |
Не потребує |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
2018 рік |
|
|||||
3.3 |
Контроль за якістю та безпекою, дотриманням термінів, умов зберігання та реалізації продуктів, за поставкою продуктів харчування безпосередньо від товаровиробників з наявністю сертифікатів відповідності, посвідчень про якість і ветеринарних супровідних документів |
Не потребує |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
Постійно |
|
|||||
3.5 |
Організація конкурсів “На кращу шкільну їдальню” |
Відділ освіти |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклад |
2019 |
|
|||||
3.6 |
Організація роботи щодо підготовки шкільних їдалень до початку нового навчального року |
Загальноосвітні навчальні заклади |
Відділ освіти, загальноосвітні навчальні заклади |
Щорічно до 15 серпня
|
|
|||||
Прогнозовані показники фінансування Програми (тис.грн.)
№ п/п |
Розділ Програми |
2018 рік |
2019 рік |
2020 рік |
Разом |
1 |
Забезпечення безкоштовним харчуванням учнів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів/ інвалідів І-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям” |
350,0 |
400,0 |
500,0 |
1250,0 |
2 |
Забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів та вихованців навчально-виховних комплексів, дітей учасників АТО , дітей , батьки яких мобілізовані до Збройних Сил України , демобілізовані із них, батьки яких загинули під час несення військової служби в зоні проведення АТО та дітей, які не належать до вказаних вище категорій, але вкрай потребують безоплатного харчування на основі довідки органів місцевого самоврядування |
2516,0 |
2600,0 |
2700,0 |
7816,0 |
Секретар ради А.Завертана